Vi har feiret jubileum og er helt i hundre!
Gjør alltid et arbeid solid og godt! Går det fort eller smått, om det spør da ingen.
... sa moren til brødrene Einar og Sverre Helgesen da de startet opp elektroinstallasjonsfirmaet Brødrene Helgesen 1. desember 1917. 100 år etter ser vi fram til å feire at vi er en av Norges eldste elektroentreprenører.
En lang og stolt historie
Brødrene Einar og Sverre Helgesen, kom fra et nøysomt, men godt hjem. Moren deres gikk for å være en snill, god og iherdig dame med raust hjerte. Guttene utviklet tidlig et godt talent for å drive forretning. Allerede som 10-åring, hadde Sverre forbindelse med forskjellige forlag i København. Han kjøpte bøker for å selge de videre i distriktet og omsetningen var såpass høy at det etter kort tid måtte ansettes selgere.
Einar Helgesen ble ferdig med sin tekniske utdannelse i 1916 og ble ansatt i Elektrisk Bureau i Oslo. Unggutten ble herfra sendt på oppdrag til Island for å hjelpe til med å bygge ut elektrisiteten der. Det sies at Einar gjorde "gode penger" på denne jobben!
Broren Sverre ble uteksaminert fra Porsgrunn Tekniske Skole i i 1917 som bestemann med S som hovedkarakter og ble samme år tildelt et av Statens stipend i utlandet. Umiddelbart etter avsluttet eksamen, fikk Sverre en stilling i Pernambuco i Brasil. Han sto klar til å pakke og gjøre seg klar til å reise, da han sammen med bror Einar heller bestemte seg for å starte en elektrisk installasjonsforretning i Stabellsgaten i Hønefoss.
I 1879 fikk Thomas A. Edison den første kulltrådlampen til å gløde. Tre år seinere ble de første gatene i New York og London opplyst med elektrisitet. Sammme år, i 1882, sies det at eieren av Hønefoss Brug, Christian Anker, hang opp elektriske lamper på Hønefoss Bru. I 1885 tok Hønefoss og Follum Brug i bruk en 110 volts generator på 10kW for belysning i tresliperiets fabrikklokaler, og i tiden etter dette ble det bygget flere mindre kraftstasjoner i distriktet vårt.
Ved oppstarten i 1917, var det fortsatt alminnelig at hjemmene ble opplyst med parafin- og karbidlykter. E-verket hadde sine menn som solgte abonnement pr sykkel og det var ikke uvanlig å abonnere på strøm til en 40-watts glødelampe i stua. Hønefoss var tidlig ute med elektrisitet og det var en stor begivenhet å kunne skru på en bryter og oppleve at det ble lys! Det å pusse lampeglass og søle med parafin ble det etterhvert slutt på for de fleste. For å nå avsidsliggende kunder, måtte brødrene lesse syklene ned med verktøy, materiell og rør. Utviklingen gikk framover. Etter lyset kom anskaffelsen av strykejern og kanskje en kokeplate, til det gradvis også kom bord-komfyrer inn i folks hjem.
Firmaet utviklet seg
De første årene arbeidet Brødrene Helgesen stort sett med el-installasjon og reparasjoner. En av de første virkelig store installasjonsjobbene de hadde, var i Fønix-gården ved Søndre Torg i Hønefoss. Dette oppdraget ble utført i begynnelsen av 1920-årene.
I 1922 ble verkstedet til Brødrene Helgesen totalskadet av brann. Motorer, dynamoer og en rekke elektriske apparater gikk tapt i brannen, i tillegg til alt verktøyet. Dessverre var ikke forsikringen på langt nær stor nok til å dekke alt dette og brødrene led et betydelig økonomisk tap.
Einar utdannet seg også til rørleggermester og som en tilleggsbedrift etablerte de etterhvert rørleggerbedrift. Denne delen av firmaet ble i slutten av 1940-årene overtatt av nevøene Leif Marseth og Finn Gulbrandsen under navnet Hønefoss Rørleggerbedrift.
Under andre verdenskrig var det som kjent stor knapphet på varer. Det ble innført pant på lyspærer og sikringer og sølvtråden i sikringene ble enten loddet eller fornyet. Messingsoklene i lyspærene ble også benyttet på nytt og seinere byttet ut med sokler av sink. Også i etterkrigsårene var det mangel på varer. Vaskemaskin ble for eksempel underlagt strenge rasjonaliseringsbestemmelser. Selv om man fylte kriteriene for å få kjøpt en vaskemaskin, var det ikke alltid så lett å få tak i en. Med stor knapphet ble ventelistene lange og de som kunne stille opp med en anbefaling fra lege kom først i køen.
Overflod av varer
Vareutvalget ble etterhvert utvidet til gjenstander som båndopptakere, radiokabinett og høyttalere. Stereolyd kom og med fjernsynsapparatet fikk folk i distriktet vårt "hele verden inn i stua". Det tok riktignok tid før fjernsynet ble allemannseie og mange kan ennå huske at folk sto utenfor butikkvinduene og kikket på prøvebildet på tv'n. Den aller første direkte sendte sportsbegivenheten var visst en ishockeykamp fra VM i 1958. Da var det stappfullt av folk som stod utenfor butikkvinduene til Brødrene Helgesen, - og de stod til langt over på den andre siden av gata.
Brødrene drev sammen firmaet fram til 1972, da de solgte til Chr. Gulbrandsen og Egil Waagaard. Gulbransen døde allerede i 1976, så det var familien Waagaard som drev firmaet fram til 1987. Da ble butikkdelen skilt ut og ble en del av Elkjøp-kjeden.
Installasjonsavdelingen ble drevet videre som Brødrene Helgesen Eftf. AS av fem av de ansatte med Tron M. Trondsen som daglig leder. Tron var i sin tid læregutt hos de gamle brødrene Helgesen, så ringen ble på en måte sluttet.
Brødrene Helgesen har som bedrift vært med på en rivende utvikling fra å installere enkle lyspærer i boligene til dagens smarthus-løsninger. Ingen bedrift er bedre enn hva de ansatte gjør den til sies det. Stabil arbeidskraft har i alle år bidratt til Brødrene Helgesens vekst og suksess. Et solid grunnlag er skapt for sukess, også i fremtiden!