Skjulte installasjoner

Skjult installasjon

Med ny bolig, har du enda flere valg enn de som rehabiliterer eller pusser opp.

Nytt hjem – nye muligheter

Det elektriske materiellet du velger kan gi deg et mer praktisk hjem, som fyller alle dine behov. Men vet du hvilke muligheter du har?

Aldri mer synlige ledninger

Bygger du ny bolig, kan du si farvel til ledninger langs gulvlistene. ELKO har innfelt materiell for skjult anlegg, som gir deg et mye penere resultat.

Da vil både stikkontakter og brytere felles inn i vegger og tak, slik at de blender naturlig inn i interiøret. Forskjellen er stor – en innfelt stikkontakt bygger så lavt som 11 millimeter.

Mens en innfelt stikkontakt kan bygge så lavt som 11 mm, må man regne med 4 cm eller mer for påveggsløsninger. Elektrikeren vil kunne gi råd om hva som er mulig og mest formålstjenlig i ditt tilfelle.

Det åpner for flere smarte løsninger i hjemmet ditt, som for eksempel trådløs lysstyring.

Bruk derfor god tid på planleggingen. Bestem antall bryterpunkter, stikkontakter og downlights før vegger og tak lukkes. Har du husket stikkontakt på balkongen, for eksempel? Og burde du kanskje gå for en stikkontakt med timer på kjøkkenet?

Valgene er mange. Heldigvis vil alltid elektrikeren din finne den beste løsningen for deg.

Lavtbyggende materiell gir deg et stilrent og praktisk hjem. Snakk med elektrikeren din om å legge opp veggbokser av typen 1,5. Da vil selv doble stikkontakter kun være utbygd med 10-11 millimeter.

Vil du ha lavtbyggende materiell, må du legge opp veggbokser av typen 1,5.

Nye lampeuttak – økt personsikkerhet

Ingenting er viktigere enn sikkerhet når du skal bygge nytt. Derfor må du nå kontakte elektriker for å koble lampen til den velkjente “sukkerbiten” i koblingspunktet. Dette gjelder all etablering av nye el-punkter for fastmontert belysning.

Du kan alternativt bruke allerede montert stikkontakt, eller DCL i tilknytning til lampen. DCL står for Device for Connection of Luminaires. Kort forklart er det et nytt lampetilkoblingssystem, som skal ivareta både estetikk og økt personsikkerhet.

Sluttbrukeren skal ikke lenger koble lamper direkte til det elektriske anlegget, men kontakte autorisert fagperson.

DCL er anbefalt av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. På sikt forventer Direktoratet at lamper skal leveres med DCL-plugg, så forbrukere enkelt og trygt kan plugge inn lampen selv.

alu

Et hjem med skjøteledninger er ikke bare upraktisk – det er brannfarlig, og ser ikke bra ut. Når du bygger nytt, har du sjansen til å fjerne disse for alltid!

Hvor mange stikkontakter trenger du?

Antall elektriske apparater i et hjem vil ikke bli mindre med årene. Derfor er det lurt å tenke langsiktig; kanskje du trenger flere stikkontakter bak TV-en enn du tror? Det er enklere – og rimeligere – å installere riktig antall med en gang.

Når stikkontaktene vokser, er det imidlertid ekstra viktig at de ser bra ut. Vi tilbyr derfor mange varianter, i tre forskjellige farger. Vi vil gi deg elektrisk materiell som er skreddersydd nettopp ditt hjem – uansett.

Husk imidlertid at du må ha 1,5-veggbokser om du ønsker lavtbyggende dobbelstikkontakter.

Vår samarbeidspartner har mange gode løsninger for lyd, varme og lys. Se dem HER.